Rokers opgelet: Verhoogde kans op infecties

16/09/2013 om 14:24

happy-nurseVeel vrouwen overwegen om een borstvergroting te nemen. Deze vrij eenvoudige ingreep is in Europa de meest uitgevoerde cosmetische operatie. Grotendeels zijn de vrouwen heel gelukkig met het resultaat maar een enkele keer valt het ook tegen. Er zijn allerlei zaken die vooraf besproken moeten worden voordat de operatie daadwerkelijk kan plaatsvinden. Zo zal de patiënt er ook op geattendeerd worden dat roken voor en na de operatie een ‘no-go’ is.

Vasoconstrictie

Roken verhoogt de kans op infecties en complicaties significant. Daarom adviseren veel plastische chirurgen om weken, dan wel niet maanden, voorafgaand aan de operatie te stoppen met het gebruiken van tabaksproducten. Hierbij gaat het niet alleen om de sigaretten maar ook om nicotinepleister, gum en andere producten die nicotine bevatten.

cigaretteDoor de nicotine vernauwen de bloedvaten (vasoconstrictie) en na een verloop van tijd leveren deze minder bloed naar de weefsels van de borst die nodig is voor een normale genezing. Dit kan kapselvorming contractuur (verharding en verstoring van de implantaten) tot gevolg hebben. Algemene complicaties van chirurgie zoals bloedstolsels en verdoving problemen zoals longontsteking worden ook verhoogd. Het roken van cannabis wordt ook afgeraden, hoewel deze geen nicotine bevat werkt THC wel bloeddruk verhogend.

Gezonde Lifestyle

De keuze voor een borstvergroting neem je niet zomaar. Het is belangrijk dat je goed op de hoogte bent van de risico’s die het met zich meebrengt. Laat je daarom goed adviseren in de kliniek zodat je weet waar je aan begint en er alles aan kunt doen om het herstel te bevorderen. Net als bij elke chirurgische ingreep is het belangrijk dat je mentaal en fysiek goed in je vel zit om complicaties te voorkomen maar ook om het herstellingsproces te bevorderen.

Een borstvergroting kan ook een mooi punt zijn om te stoppen met roken. Bovendien spaart dit flink wat geld uit! Heb je thuis je eigen cannabisplantjes? Hennepzaadjes zijn gezond en bevatten veel vitaminen, mineralen en proteïnes, die juist een positieve werking hebben op het herstellingsproces. Hetzelfde geldt voor cannabis zaadjes welke in veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Deze zaadjes bevatten geen THC en kunnen in verschillende gerechten worden verwerkt!

hemp-seed-oil